keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Digitalisaatio - Mitä se oikeastaan on?


Sana digitalisaatio on ollut viime vuosina paljon esillä. Mitä tämä paljon puhuttu digitalisaatio sitten oikeastaan tarkoittaa? Sillä ei ole mitään vakiintunutta selitystä. Ville Tenhunen pohtii blogitekstissään tätä käsitettä ja sen määritelmää. Hän nostaa esille, että digitalisaatio ei ole vain prosessien digitalisointia ja sähköistämistä vaan se vaatii koko prosessien uudistamisen ja sitä kautta lisäarvon tuottamisen. Eli toimintaa muutetaan ja uuden prosessin avuksi tuodaan digitaalisia välineitä ja siten tuotetaan lisäarvoa tai parannetaan tuottavuutta. 

Olen samaa mieltä Tenhusen kanssa siitä, että tulevaisuudessa ei riitä, että vanhat prosessit vain muutetaan sähköiseen muotoon. Koko toiminnan pitää muuttua, jotta siitä saadaan enemmän hyötyä. Toki prosessien sähköistämisellä saadaan lyhyellä aikavälillä helpotusta, mutta teknologia kehittyy koko ajan, jonka takia pitäisi pystyä katsomaan kauemmas tulevaisuuteen ja olla askeleen edellä. Rahaa tahkotaan uudistamalla koko prosessit hyödyntäen tekniikkaa. Olennaisinta on se, että ei tyydytä siihen nykyiseen tilanteeseen ja ajatella, että nyt kun menee hyvin, niin ei tarvitse katsoa tulevaisuuteen ja miettiä mitä seuraavaksi voisi kehittää. Koko ajan täytyy olla kehittämässä ja ”haistelemassa” uusia tuulia. Digitalisaation kannalta uusien innovointien tarkastelu muidenkin toimialoilta on tärkeää. Sieltä voi saada ideoita omaankin toimintaan. 



Tenhunen tuo tekstissään esille myös näkökulmaa, miten digitalisaatio vaikuttaa palveluiden tuottamiseen. Tenhusen mukaan palveluiden teknisen toteutustavan muuttaminen ei itsessään ole digitalisaatiota. Esimerkkeinä digitalisoidusta prosessista Tenhunen tuo esille passin hakemisen ja toimituksen. Ennen prosessi vaati henkilökohtaista asioimista lomakkeiden kanssa poliisiasemalla. Nykyään haku hoituu verkossa, valokuvat menevät suoraan valokuvaamosta poliisille ja noutokin tapahtuu valitulta R-kioskilta. Näin on luotu täysin uusi prosessi vanhan tilalle. Nykyään on olemassa paljon prosesseja jotka on digitalisoitu. Itselleni tuli mieleen kauppojen itsepalvelukassat. Niissä prosessi on täysin digitalisoitu ja muuttunut kokonaan. Siinä kaikki hoidetaan itse tekniikan avulla. Toinen on verkkokurssit. Nykyään voimme käydä kursseja etänä verkon kautta. Opetus ei ole sidottu tiettyyn paikkaan vaan perustuu verkossa oleviin tehtäviin ja sitä kautta oppilaan omaan aktiivisuuteen. Prosessi on aika erilainen verrattuna vielä normaaliin lähiopetukseen.



-Digitalisaatio ei ole vain prosessien digitalisointia ja sähköistämistä vaan se vaatii koko prosessien uudistamisen ja sitä kautta lisäarvon tuottamisen



Digitaalisuudesta puhuttaessa nousee esille usein myös työttömyyden uhka eli kuinka teknologian kehitys ajaa siihen, että ihmiset korvataan koneilla. Jossain määrin näin varmasti tapahtuukin, mutta sen sijaan, että tätä ongelmaa märehdittäisiin, pitäisi keksiä ratkaisuja, miten ongelma ratkaistaan.

Kehittyminen teknologian perässä on kaikille mahdollista. Se, että on askeleen edellä muita, vaatii rohkeutta, innovatiivisuutta ja ”ajattelua laatikon ulkopuolelta”.

-Kalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaatevallankumous Workshop | Puro x Népra

Osallistuin tiistaina 24.4 järjestettävään Puro Cafen Vaatevallankumoukseen. Workshopin ideana oli yhdessä miettiä ja keskustell...