Lisäksi laitteiden siniselle valolle altistuminen aiheuttaa harmeja.
Aikoinaan auringon valo oli suurin valonlähde ja illalla ihmiset elivät suhteellisen pimeässä kynttilän valossa. Nykyisin illat ovat tavalla tai toisella ”valaistuja” ja tätä pidetään jo itsestäänselvyytenä.
Sininen keinovalo taas muistuttaa auringonvaloa, jolla on kaikkein voimakkain vaikutus elimistölle. Päiväsaikaan se on ihan hyvä asia, huomauttaa Helsingin yliopiston ja Helsingin uniklinikan unitutkija Markku Partinen. “Jos on kirkas ruutu ja siinä sinistä valoa, niin se ylläpitää vireystasoa.” Samasta syystä moni käynnistää aamunsa talvisin kirkasvalolampulla.
Omalle sisäiselle kellollemme asiat ovat olleet hyvin yksinkertaisia: päivällä on valoisaa ja illalla pimeää. Valon hämärtyminen antaa keholle viestin käynnistää uni- ja pimeähormoniksi kutsutun melatoniinin tuotannon. Se valmistaa kehoa uneen.
Liiallinen siniselle valolle altistuminen päivän aikana tai varsinkin ennen nukkumaanmenoa sotkee melatoniinin erittymisen, uni häiriintyy ja seuraavana päivänä olo on väsynyt ja tokkurainen.
Laitteet onkin fiksua sulkea viimeistään tuntia ennen nukkumaanmenoa.
-Kalle
YLE Prisma Studio
YLE - Sininen valo
Digitaalinen elämä altistaa meitä liikaa siniselle valolle - Instrumentarium
Onko älylaitteiden sininen valo haitaksi terveydellesi? - Terve.fi